OM PROJEKT SIMONE WEIL

Projekt Simone Weil är en föreställning inspirerad av den franska filosofen och politiska aktivisten Simone Weil, om vår demokrati och vårt parlamentariska system, med samtal, händelser och musik.

Projekt Simone Weil spelas på Ö2, Östgötagatan 2 i Stockholm, 6-30 sept 2018.

I Projekt Simone Weil har tre dramatiker, fyra forskare och två dramaturger skapat ett helt nytt pjäsmanus tillsammans, där olika tankar och perspektiv ställs mot varandra under en musikalisk och lustfylld timme. Det konstnärliga teamet utgörs av den uppmärksammade regissören Natalie Ringler, scenografen och designern Martin Bergström, kompositören Jonas Franke-Blom samt dramaturgerna Stellan Larsson och Maria Ericson.

Författarna:
Zulmir Becevic, Mårten Björk, Johanna Emanuelsson, Dmitri Plax, Anne-Marie Pålsson, Sharon Rider, Lucas Svensson och Simone Weil.

Övriga medverkande:
Regi: Natalie Ringler
Scenografi: Martin Bergström 
Musik: Jonas Franke-Blom
Medverkande på scenen: Hanna Edh, Maria Ericson, Vincent Grahl* och Mattias Redbo.
* Praktikant från Teaterhögskolan i Malmö
Idé/koncept och dramaturgi: Maria Ericson och Stellan Larsson


Foto Jac Carlsson

Alla medverkande presenteras här.

Varför Projekt Simone Weil?
Sällan har frågor om demokrati och parlamentariskt system varit så aktuella som nu. I Projekt Simone Weil vill vi tillsammans med publiken diskutera, vända och vrida på begrepp som ”sanning och lögn”, ”makt och maktlöshet”, ”skyldigheter och rättigheter” och ”kollektiv och individ”. Idag har vi väldigt svårt att tänka oss ett annat politiskt system än det parlamentariska partisystemet. Det vi har idag i Sverige är bara ca 150 år gammalt.

Behöver vi politiska partier?
Är kollektiva beslut verkligen bra?
Har tänkandet ersatts av grupplojalitet?
Är vårt valsystem verkligen demokratiskt?
Vad är viktigast, rättigheter eller skyldigheter?

Det är brännande aktuella frågor. Utifrån Simone Weil och andra historiska och samtida tänkare frågar vi oss: Hur kan demokratin utvecklas? Hur kan dagens politiska system förändras? Vad vill du, vad vill jag?

Har du sett serien Länge leve demokratin av och med Jan Scherman på SVT?
VAD TYCKER DU?

Antidemokratiska krafter vinner mark runt om i världen. Riskerar vi en tillbakagång till nittonhundratalets totalitära era? Lyssna gärna på Demokratins reträtt på SR P3 Dystopia.

Simone Weil
Den franska filosofen Simone Weil (1909-1943) var också politisk aktivist, religiös mystiker med mera. Hon har influerat många tänkare och författare i vår tid. Simone Weil såg Hitler komma till makten genom demokratiska val. Då hon var av judisk börd fick hon fly det ockuperade Europa. Först reste hon till USA och så småningom till England, där hon dog av tuberkulos, endast 34 år gammal. Läs mer här.

Projekt Simone Weil genomförs med stöd av Statens Kulturråd, Stockholms Stad, Helge Ax:son Johnsons stiftelse. Projekt sker också i samarbete med ABF Stockholm.